Na tien jaar onderzoek door Marcel Kuster is de kaartreconstructie van dit prototype van Nicolaes van Geelkercken afgerond.

Kwartier van Zutphen | Comitatus Zutphaniae (1639) van Nicolaes van Geelkercken

Zijn kaart was van grote invloed op de uitgaven van Blaeu, Janssonius, Visscher en De Wit van dit Kwartier. Het toont Oost Gelderland op een historisch keerpunt: de Spanjaarden werden verdreven en het gebied ging deel uitmaken van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Alle kaartelementen zijn geherpositioneerd op een topografische ondergrond en de waterlopen en wegen zijn gereconstrueerd m.b.v. GIS. Hiervoor werd teruggegrepen op manuscriptkaarten van Van Geelkercken en de oudst beschikbare (pre-)kadastrale kaarten vanaf 1722.

De reconstructie is verkrijgbaar in twee varianten via de website van Marcel Kuster.

Kaart 1  is zoveel mogelijk in lijn met de originele uitgave; de 17e eeuwse spelling is behouden. Enkele spelfouten zijn a.d.h.v. manuscripten van Van Geelkercken hersteld. Symbolen, beken en wegen die naamloos werden weergegeven blijven ook hierin naamloos.

Kaart 2  ontsluit het onderzoek naar de naamloos afgebeelde wegen, waterlopen en molens. Naamloze ‘edelhuysen’ zijn benoemd en de molens voorzien van een Ten Bruggencatenummer. Wegen en beken zijn geïnterpreteerd en gekoppeld aan de kaartbronnen.

Bron: Marcel Kuster

Kwartier van Zutphen | Comitatus Zutphaniae (1639) gereconstrueerd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *